MULTI TOOL TRAC: INNOVATIE VOOR NÓG BETERE ONBEREDEN BEDDEN TEELT

Wie in de land- en akkerbouw werkt weet maar al te goed hoe vervelend bodemverdichting is. Verdichting van de bodem komt door het berijden van de grond met groot en zwaar materieel. Ooit maakte dit voor de opbrengst niet zoveel uit. We gebruikten gewoon betere gewassen, meer mest en sterker spul om de bodem mee te bewerken. Maar daarmee zitten we nu wel aan de max. We zullen andere oplossingen moeten inzetten om de bodem luchtig en vruchtbaar te houden.

Mechanisatie valt vandaag de dag prima te rijmen met gezonde grond. Hoe? Door Onbereden Bedden Teelt (OBT). Oftewel: door over vaste rijpaden te rijden, zodat zo weinig mogelijk van de bodem verdicht. Dit geeft meer opbrengst en een kwalitatief beter gewas. Plus dat een boer ook nog eens veel minder moeite hoeft te doen om de grond te bewerken. Hierdoor krijg je meer werkbare dagen en ja, tegelijk ook meer rust. Onze MultiToolTrac doet hier met zijn in spoorbreedte te verstellen wielen – hoe breder, hoe minder verdichting – nog eens een flinke schep bovenop.

OBT: OPLOSSING BIJ BODEMVERDICHTING

Eigenlijk is OBT de enige manier om te mechaniseren en toch de bodemverdichting tegen te gaan. Veel boeren die het resultaat van OBT niet zien, kiezen voor brede banden. Zo ontstaat er over het hele perceel een gemiddelde verdichting. Visueel levert het een iets ander plaatje op, maar de werkelijke problemen blijven bestaan.

Met OBT beperk je de verdichting tot een veel kleinere oppervlakte. Dat is natuurlijk al een enorme winst. De bodemstructuur wordt vele malen beter, de opbrengst en de kwaliteit pakken een stuk hoger uit en als boer zie je de productiekosten (vooral arbeid en brandstof) omlaag gaan. En door OBT toe te passen met behulp van de Multi Tool Trac worden de voordelen alleen maar groter. Met deze elektrisch aangedreven tractor kun je het spoor namelijk instellen op elke gewenste breedte, bijvoorbeeld op 3,25 meter. OBT middels het zogenoemde driemetersysteem is de beste combinatie van schaalgrootte, logistieke capaciteit én hanteerbaarheid in het alledaagse verkeer.

MULTI TOOL TRAC: PRODUCT VOOR ‘BETER BOEREN’

Machines met drie meter spoorbreedte waren tot op heden niet te koop. Zelfbouw kost veel tijd en is moeilijk. Daarom vroegen zeven boeren ons om dat voor hen te doen. Samen hebben we de MultiToolTrac ontwikkeld. Deze e-tractor is speciaal gebouwd om het maximale resultaat te krijgen uit het drie meter OBT-systeem. Het aandeel rijsporen ten opzichte van vruchtbare grond is slechts 12 procent. Met andere woorden: maar liefst 88 procent van de grond blijft luchtig, goed te bewerken en vruchtbaar (en wordt daarmee 100 procent effectief).

Gebruik je de MultiToolTrac, dan kunnen de rijpaden op elke gewenste breedte liggen. De keuze voor 3,25 meter is ingegeven door het (veel) kleinere verlies aan teeltoppervlakte. Maar op kleinschalige bedrijven past 1,50 tot 2,25 meter rijafstand ook prima.

Benieuwd naar wat de MultiToolTrac allemaal aan boord heeft waar boeren zo blij van worden? We zetten graag enkele specificaties voor je op een rij. De e-tractor beschikt onder meer over:

  • een front-hef met aftakas
  • een midden-hef met aftakas
  • een achter-hef met aftakas
  • een laadplatform achter de cabine (cabine in achterste stand)
  • een laadplatform voor de cabine (cabine in voorste stand)
  • een frame dat geschikt is om werktuigen aan te bouwen

 

Op verzoek van de klant zijn er daarnaast nog vele extra opties in te bouwen, zoals:

  • lengte wielbasis tussen 3,50 en 5,50 meter
  • grotere breedte dan de ‘standaard’ variabele spoorbreedte van 2,25 – 3,25 meter
  • vaste spoorbreedtes, op elke gewenste breedte vanaf 2,25 meter
  • bodemvrije hoogte vanaf 80 centimeter