MULTI TOOL TRAC GAAT BODEMVERDICHTING TEGEN

Elke boer weet: zonder mechanisatie kun je hier geen akkerbouw bedrijven. Gelukkig zijn we met landbouwmachines in staat de capaciteit op het veld te vergroten. Maar: deze machines veroorzaken ook veel bodemverdichting, wat een groot probleem is voor de landbouw.

Door de verdichting van de bodem is er steeds meer trekkracht nodig, worden tractoren en machines zwaarder en wordt de verdichting dus nóg erger. Gevolg: de kosten voor brandstof en arbeid worden hoger en de opbrengsten lager. En een wat natter najaar dan normaal (en het uitblijven van vorst) doet hier nog een extra schepje bovenop. Voor boeren die dit soort mechanisatievragen willen oplossen biedt de Multi Tool Trac een aantal mooie mogelijkheden.

HET BESTE VOOR DE BODEM

Het mag duidelijk zijn: bodemverdichting is toch wel de schrik van elke boer. Ten eerste: het kost hem of haar (heel) veel geld. Ten tweede: als er niks verandert aan de manier van bodembewerking gaat de kwaliteit van de bodem jaar na jaar achteruit. Dat is geen erfenis die je als akkerbouwer wilt nalaten aan je opvolgers.

Hoe we de verdichting van de bodem kunnen tegengaan? Door de zware mechanisatie niet meer te laten rijden op de plekken waar de planten moeten groeien. Oftewel: door Onbereden Bedden Teelt.

INNOVATIE VOOR VRUCHTBARE GROND

Doordat met de Multi Tool Trac de grond tussen de rijpaden niet meer bereden wordt, wordt deze weer luchtig en vruchtbaar. Wij ontwikkelden de Multi Tool Trac dan ook samen met akkerbouwers die een alternatief zochten om bodemverdichting tegen te gaan. De tractor rijdt – gps-gestuurd – altijd over dezelfde sporen. En: het aandeel rijsporen ten opzichte van vruchtbare grond is slechts 12 procent. Dat wil zeggen dat 88 procent van de grond vruchtbaar blijft!

BETER VOOR HET MILIEU

Elke akkerbouwer zal beamen dat bodemverdichting schadelijk is voor groei, gewas én milieu. Met de Multi Tool Trac bewerkt de boer zijn of haar kostbare landbouwbodem een stuk duurzamer.

  • minder bodemverdichting
  • betere bodemkwaliteit
  • kleinere mestbehoefte
  • minder brandstof nodig
  • minder uitstoot van uitlaatgassen